Perhekeskus ja johtaminen III -työpaja 19.9.2018

Hyvinvointikuntayhtymän Lapsiperhepalvelujen tulosaluejohtaja Sari Lahti toivotti ihmiset tervetulleiksi Perhekeskus ja johtaminen III -työpajaan tänään Ravintola Werstaalla. Sari kertoi olevansa luottavainen yhteisen työn kehittämiseen. Pohjalla on paljon hyviä käytäntöjä ja toimivaa yhteistyötä.

Hollolan kunnan varhaiskasvatuksen palvelupäällikkö Satu Kilpinen pohti puheenvuorossaan varhaiskasvatuksen työtä perhekeskusverkossa. Satu kertoi hollolalaisesta tavasta ajatella perhekeskusta toimivana yhteistyörakenteena, jossa tekeminen muodostuu sinne, missä on tarvetta ja ihmiset liikkuvat. Monitoimijuus voi tuoda rohkeutta tarttua vielä varhemmin asioihin. Varhaiskasvatuksen vahvuutta on laaja lapsi- ja perhetuntemus.

Projektipäällikkö Tuija Åstedt ja projektisuunnittelija Marita Moisander-Pohjonen esittelivät perhekeskuksen johtamisrakennetta ja esitystä perhekeskusverkoston alueeksi. Ajatuksena on luoda perhekeskusalueet, joissa ammattilaiset toimivat osin myös samoissa tiloissa, mutta sen lisäksi oleellista on verkostoissa tapahtuva tiivis yhteistyö. Keskustelu LAPE-tiimin tekemistä esityksistä lähti heti vilkkaana käyntiin. Mm. Lahden kaupungin opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilponen puhui Lahden osalta eri asuinalueiden kasvusta ja palvelujen ja toiminnan integroimisesta asuinalueiden palvelukeskittymissä. Tuija vahvisti sitä, että tavoitteena on madaltaa avunsaannin kynnystä ja tarjota perheille sujuvia palveluja ja Sarin mukaan rakenteen tarkoituksena on turvata ja helpottaa yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Suuressa kaupungissa onkin järkevää, että useat toimipisteet kuuluvat perhekeskusalueisiinsa, jolloin perheitä voidaan joustavasti palvella lähellä ja samalla yhteydenotot helpottuvat niin ammattilaisten kuin perheiden osalta. Tuija ja Marita näyttivät esityksen perhekeskusalueista sekä maakunnallisen LAPE-yhteistyöryhmän, perhekeskuksen johtotiimin, perhekeskuskoordinaattorin, perhekeskusvastaavien ja perhekeskuksen alue-/kuntatiimin tehtävistä. Esityksessä perhekeskusvastaavat sijoittuvat kansallisen ohjauksen mukaan perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialalle ja tekevät tiivistä yhteistyötä mm. kuntien hyvinvointikoordinaattorien kanssa.

Ulla Lindqvist Lastensuojelun keskusliitossa veti päivässä työskentelyn, jossa simuloitiin maakunnallisen LAPE-yhteistyöryhmän kokousta. Kokouksen tehtävänä oli pohtia keitä yhteistyöryhmään pitäisi kuulua, mitkä olisivat sen tehtävät ja miten ja mitkä edustajat valittaisiin johtotiimiin. Kokouksessa pohdittiin myös perhekeskuskoordinaattorin ja perhekeskusvastaavien tehtäviä ja yhteistyön tekemisen edellytyksiä.

Perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialajohtaja Mika Forsberg päätti tilaisuuden luottavaisena jatkon suhteen. Mika kertoi, että sosiaali- ja terveydenhuolto on kehittymässä takaisin kohti vuosien takaista mallia tehdä ja toimia asiakasta lähellä, yhteisissä verkostoissa, ja se tuntuu hyvältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *